vineri, 4 octombrie, 2024

Ghidul complet al ceasurilor elvețiene: cum cumperi un ceas Swiss Made

Ceasuri ElvetieneGhiduriGhidul complet al ceasurilor elvețiene: cum cumperi un ceas Swiss Made

Dincolo de utilitatea practică – să indice ora – un ceas de mână dezvăluie multe aspecte despre cel care îl poartă, despre stilul lui de viață și despre preferințele care fac referire la produsele high-end, cu atât mai mult când face parte din gama de lux,.

Este foarte adevărat că poți opta pentru un ceas care are un preț rezonabil fără să fii nevoit să renunți la calitate sau la precizie. Totuși, este necesar să te îndrepți către un ceas elvețian, ca să te bucuri de beneficiile menționate mai sus.

Indiferent dacă noul posesor al accesoriului foarte apreciat va fi o doamnă sau un domn, este important să cunoști numele mărcilor elvețiene, motivul pentru care acestea sunt la mare căutare și de ce atât de multă încredere în precizia elvețiană.

Cum definim un ceas „Swiss Made”

Unul dintre aspectele esențiale referitoare la ceasurile elvețiene este despre inscripția „Made in Switzerland”, lucru care înseamnă nu este chiar o vorbă aruncată la întâmplare. În urma unei statistici, consumatorii de astfel de bijuterii sunt de acord să achite cu până la 20% în plus pentru un ceas care are inscripția „Swiss Made”, drept urmare brandul este considerat o adevărată emblemă și o certitudine clară a calității superioare.

Clasa unei firmei este foarte valoroasă, de aceea ceasurile într-adevăr elvețiene nu vor conține piese realizate în Thailanda sau China. Gravarea „Swiss Made” de către un producător de ceasuri nu se face pur și simplu, ci este necesar să îndeplinească și să respecte mai multe cerințe legale fixate de guvernul Țării Cantoanelor.

Legea elvețiană spune că un ceas este apreciat ca fiind „Swiss Made” atunci când respectă în același timp condiții precum:

  • Mecanismul ceasului are proveniență elvețiană;
  • Asamblarea acestuia a avut loc în Elveţia;
  • Inspecția finală se efectuează de către producător tot în Elveţia.

Încă o specificație la fel de importantă este că mecanismul unui ceas este socotit ca fiind elvețian în cazul în care întrunește concomitent cerințele de mai jos:

  • Asamblarea a fost efectuată în Elveţia;
  • Verificarea producătorului a fost făcută în Elveţia;
  • Mecanismul conține cel puțin 60% piese manufacturate în fabrici ori ateliere aflate pe teritoriul aceleași țări, iar costul de producție exclude prețul de asamblare.

Totuși, regulile sunt ușor interpretabile, motiv pentru care firma elvețiană H. Moser & Cie a conceput în 2017 un ceas care cu carcasa din brânză elvețiană combinată cu rășină și cureaua din piele de vacă, evident tot elvețiană. Legislația elvețiană în domeniu a fost respectată complet, chiar dacă ceasul este confecționat din brânză Vacherin Mont d’Or. Scopul acestuia a fost să evidențieze neregulile din legislație.

De ce sunt atât de dorite și apreciate ceasurile elvețiene?

Răspunsul scurt: calitatea construcției și inovația. „Precis ca un ceas elvețian” este o sintagmă cu renume, îndelung studiată, dar reală. În topul mondial al brandurilor importante se află cele din Țara Cantoanelor, justificarea cea mai credibilă pentru standardele înalte și precizia ceasurilor elvețiene fiind că în clasamentul mondial al celor falsificate sunt tot mărcile de ceasuri elvețiene.

Însă temeiul real pentru care ceasurile elvețiene originale sunt la mare căutare și permanent admirate este total diferit. În continuare, vă prezentăm șase motive fundamentale:

Calitatea

Un ceas elvețian are o reputație de calitate superioară care a fost câștigată de-a lungul anilor și include atât producția tradițională, cât și tehnologie avansată. Fabricarea ceasurilor a început la sfârșitul secolului al XVI-lea, când a fost interzisă purtarea bijuteriilor de către Jean Calvin, a cărui autoritate s-a extins în toate aspectele vieții elvețiene. Bijutierii și aurarii s-au orientat către arta de a face ceasuri pentru a păstra timpul în timp ce sunt la modă. Elveția este cunoscută ca centrul industriei ceasurilor de peste 400 de ani și continuă să-și mențină liderul pe piața mondială a ceasurilor din punct de vedere al valorii. În cele din urmă, ceasurile elvețiene sunt bine cunoscute pentru precizie, fiabilitate, calitate și stil; prin urmare, oamenii din întreaga lume preferă să cumpere un ceas fabricat elvețian în detrimentul oricărui alt tip de ceas.

Tradiția

În prezent, mai mult de jumătate din ceasurile de lux sunt produse în Elveția. Cel mai important oraș in care se produc ceasurile este Geneva, cu o tradiție de peste 400 de ani. Cele mai definitorii invenții în domeniul orologeriei au avut loc în Elveţia, de aici a fost construită și reputația că sunt cele mai bune de pe tot globul. Cel mai important eveniment în domeniul orologeriei are loc anual la Basel și poartă numele de BaselWorld.

Precizia

Precizia mișcării – criteriu de performanță este influențată de calibru: este o denumire a mărimii și a tipului de mișcare din interiorul ceasului. Marcajele calibrului sunt de obicei plasate imediat după numele mișcării. De asemenea, numerele după numele mișcării pot indica un model specific al mișcării, de exemplu, cu opțiunea unui cronograf sau a unui indicator al bateriei. Nivelul înalt de concurență din industria de ceasuri a determinat maeștrii elvețienii să ajungă pe locul întâi în ceea ce privește acuratețea cu care este măsurat timpul.

Materialele

Materialele utilizate împreună cu mecanismul de înaltă precizie conferă ceea noi numim calitatea ceasului. Ceasul elvețian scump nu conține doar piese din aur, platină și diamante, ci și oțel de cea mai bună calitate. Acesta este mult mai durabil în comparație cu cel care servește la fabricarea ceasurilor care au un preț mai mic. Mai sunt utilizate și cadrane sau capace din cristal care rezistă mai bine la zgârieturi, dar și la șocuri mecanice.

Designul

În momentul în care avem o discuție despre ceasuri de lux, inevitabil ne gândim la mărci elvețiene pe motiv că istoricul minunat al orologeriei în acest stat este unul de lungă durată. Acest lucru înseamnă că firmele din Elveția au fost ajutate de timp pentru a își îmbunătăți creațiile – mecanisme dintre cele mai complexe, detalii și design uimitor și de calitate superioară, elemente greu de atins de alți ceasornicari din diferite colțuri ale lumii.

Durabilitatea

Toate aspectele menționate anterior – calitatea lucrării, materialele, precizia, dar și designul – conduc la durabilitatea sau longevitatea cea mai bună a ceasurilor elvețiene în lume. Nu trebuie să fim surprinși că un ceas elvețian produs acum 100 de ani este în stare funcțională și la momentul actual. Prin urmare, nu este necesar să îl duci la verificări periodice ceasornicarului atunci când ești norocosul posesor al unui ceas cu inscripția „Swiss Made”.

Tipuri de mecanisme

Mecanismul ceasului este în esență motorul ce îl pune în funcțiune. La ora actuală, în ceasurile „made in Switzerland” pot exista două tipuri de mecanisme, mecanismele pe cuarț și mecanismele mecanice. Ceasurile cu mecanism pe cuarț totalizează aproximativ 70% din ceasurile existente în piață, chiar dacă anumite companii producătoare dețin în portofoliile lor unele dintre cele mai uimitoare inovații în nișa mecanică.

Mecanice

Apărute în Europa secolului al XVIII-lea, ceasurile de mână mecanice au fost o evoluție normală a primelor ceasuri mecanice – apărute, la rândul lor, în secolul al XV-lea. În realitate, „ceas de mână” este un termen destul de inadecvat pentru primele ceasuri de buzunar de la vremea aceea, de fapt erau utilizate la realizarea ceasurilor imense montate în interiorul turnurilor bisericilor ori ale castelelor medievale. Avansând tehnologia, aceasta a ajuns la scară de dimensiuni reduse tocmai în secolul al XVIII-lea și astfel au apărut ceasurile de buzunar.

Titulatura de „Primul ceas mecanic de mână” încă este solicitată de cele două mărci elvețiene: compania Breguet mărturisește că ar fi creatoarea primului model în 1811, pentru Regina Neapolelui, însă există și alte surse care afirma că cel dintâi ceas de mână ar fi un Patek Philippe, apărut în 1868 destinat contești maghiare Koscowicz.

Mecanismul ceasurilor mecanice este unul complex, are roți dințate, arcuri, pârghii și șuruburi; acesta este de două tipuri: ceasuri mecanice cu întoarcere manuală (mecanismul devine funcțional prin întoarcerea periodică a coroanei) și ceasuri mecanice automate (mecanismul este funcțional cu ajutorul mișcărilor mâinii).

Automatice

Quartz

În 1969 a apărut o modificare importantă în istoria ceasului, atunci când firma japoneză Seiko a scos pe piață primul model electronic cu cristale de cuarț. Tehnica este foarte simplă și timpul este măsurat mult mai precis.

Acest proces este datorat cristalului de cuarț care este un mineral compus din oxigen și siliciu care vibrează într-o secundă de 32.768 de ori, dacă este supus curentului electric. Circuitul electronic al ceasului efectiv contabilizează vibrațiile și se folosește de acest lucru pentru a reda un impuls electric în fiecare secundă. Ce fac impulsurile? Acestea activează un ecran sau un motoraș electric care pornește atât secundarul, cât și minutarul, dar și orarul unui ceas impropriu denumit „mecanic”.

Mărcile cele mai renumite de ceasuri elvețiene – Top 5 branduri celebre

Este dificil de creat un clasament al celor mai renumite ori mai mari companii elvețiene de ceasuri deoarece există o mulțime de criterii de luat în calcul.

Succesul deosebit, costul sau numărul de ceasuri care se vând anual sunt în egală măsură indicatori esențiali atunci când este vorba de ceasuri, mai ales că modelele actuale s-au transformat din accesorii simple în veritabile bijuterii. Iată câteva dintre cele mai renumite mărci elvețiene prezente pe piață.

Rolex

Cel mai mare, dar și cea mai renumit brand elvețian de ceasuri din gama de lux din lume este Rolex. Aceasta a fost înființată în 1905 de Alfred Davis și cumnatul său, Hans Wilsdorf, însă numele este creat abia în 1915. După 100 de ani de istorie, ceasurile Rolex reprezintă lux și inovație.

Dincolo de cele menționate anterior, acest renumit producător este și cel care a creat primul ceas waterproof (Rolex Oyster, lansat în 1926), dar și primul ceas subacvatic care a coborât la 100 de metri adâncime (Rolex Oyster Perpetual Submariner, apărut în 1953). Printre alte succese deosebite, mai menționăm prima coborâre a unui ceas în Groapa Marianelor (11.00 de metri adâncime), împreună cu batiscaful Trieste.

Rolex a creat modele speciale pentru condiții extreme precum: expediții, alpinism ori scufundări subacvatice extrem de adânci printre care: Submariner, GMT-Master II, Milgauss, Datejust, Oyster și Yacht-Master.

Tissot

În 1853, atelierul de ceasornicărie al lui Charles-Felicien Tissot din oraşul elveţian Le Locle a creat Primele ceasuri Tissot. Încă de la începuturi, firma a fosta adepta inovației: în acelaşi an a scos pe piață primul model de ceas care permitea afișajul orelor pentru două fusuri orare simultan. În anii următori, compania s-a făcut cunoscută în mai multe țări din Europa, însă succesul a apărut în Imperiul Țarist.

Cunoscătorii din toată lumea apreciază calitatea și precizia mecanismelor Tissot. Ceasurile Tissot sunt utilizate drept cronometru în sporturile în care timpul obţinut de participanți este fundamental pentru a decide cine sunt câștigătorii – sporturi precum MotoGP, hochei pe gheaţă și ciclism. Printre cele mai cunoscute nume publice care au purtat sau poartă marca Tissot se numără: Elvis Presley, Grace Kelly și Nelson Mandela.

Tot Tissot este primul producător de ceasuri din lume care a realizat carcase din plastic, din piatră și din lemn; un alt succes deosebit este crearea primului ceas cu ecran tactil, în anul 1999. Cele mai reprezentative modele sunt: Tissot T-Touch, Tissot Twotimer și Tissot Couturier.

Breitling

Firma Breitling a fost înființată în 1884, în Elveţia, și a fost păstrată ca afacere de familie până în anul 1979. Aceasta este un important producător de ceasuri care au cronometru – absolut toate modelele au certificări pentru măsurătorile de precizie. De precizat că toate modelele au în dotare cronometru.

În timp, marca Breitling a gândit și conceput ceasuri dedicate scufundătorilor, dar și aviatorilor – modelele special create acestora dețineau chiar și funcții care serveau piloţilor pe durata zborului. Avem și un exemplu: astronautul Scott Carpenter, cel de-al doilea pilot american care a completat un zbor orbital, a ținut la mână un ceas elvețian Breitling pe parcursul călătoriei în spațiu din anul 1962.

De asemenea, modelul Emergency este reprezentativ pentru marca Breitling datorită componenței speciale – transmițător radio în situații de urgență – destinat piloţilor civili și militari. Printre modelele de top se mai află: Navitimer, Chronomat și seria Breitling for Bentley, creată împreună cu faimosul producător de autoturisme luxoase.

Omega

Ceasornicarul elveţian, Louis Brandt este fondatorul companiei La Generale Watch Co în 1848. Pentru că anumite modele care au fost scoase pe piață având numele Omega au dobândit multe laude, urmașii fondatorului au modificat denumirea firmei în cea actuală, Omega.

Istoria ne spune că marca Omega a realizat printre cele mai importante, dar și testate ceasuri de-a lungul timpului. În Primul Război Mondial, ofițerii din armata britanică și din cea americană au purtat modelele brandului Omega. Alte reușite remarcabile: marca Omega este sponsorul oficial al Jocurilor Olimpice, uimitor, din 1932, iar astronautul Buzz Aldrin a avut drept accesoriu la mână un ceas Omega Speedmaster Professional Chronograph, atunci când a făcut primii pași pe Lună.

Marca Omega este reprezentată cel mai bine de următoarele modele: Seamaster Planet Ocean, Constellation, Speedmaster Professional și Omega De Ville.

TAG Heuer

Apariția mărcii TAG Heuer, producător elvețian de ceasuri de lux, datează de la 1860. Întâia companie a fost înființată de Eduard Heuer, un ceasornicar elveţian din St. Imier. În perioada următoare, firma a creat diverse tipuri de ceasuri printre care și un cronograf, însă TAG Heuer este renumit în zilele noastre pentru cronometrele foarte precise.

Lansat în 1916, „Mikrograph” a fost primul cronometru. Acuratețea modelului era de o sutime de secundă. Nu a durat mult timp și brandul TAG Heuer a scos pe piață și „Semikrograph”, cronometru a cărui acuratețe era de o cincizecime dintr-o secundă. Acesta din urmă a fost primul cronometru care permitea măsurarea timpului dintre doi participanți.

Printre modelele cele mai renumite ale mărcii elvețiene TAG Heuer se numără Carrera, Monaco, Aquaracer și Monza.

Jaeger-LeCoultre

Este una dintre mărcile de ceasuri din gama de lux importantă în istoria orologeriei elvețiene. Firma a fost înființată în 1833, de Antoine LeCoultre și este cunoscută pentru o parte dintre cele mai mari invenții referitoare la măsurarea timpului. In 1844, promotorul brandului a elaborat primul aparat care a reușit să măsoare cu exactitate micronul, lucru care a condus la producerea unor piese mecanice din ce în ce mai mici pentru ceasuri.

Cel dintâi ceas din întreaga lume care a avut geamul de sticlă schimbat cu geam din cristale de safir a fost un model Jaeger-LeCoultre. În plus, brandul are mai de 1.000 de pantente de invenții la activ, o parte dintre ele fiind ținute secret. Deși brandul este apreciat pentru inovație, designul ceasurilor este de cele mai multe ori unul clasic.

Reverso, Master Ultra Thin, Master Compressor, Duoplan și Joaillerie fac parte din categoria celor mai populare modele de ceasuri Jaeger-LeCoultre.

Patek Philippe

De la înfiinţarea ei în 1851 și până în prezent, compania Patek Philippe face parte din categoria mărcilor de pe podiumul ceasornicăriei elvețiene. Aceasta a devenit expertă în producerea modelelor luxoase și este considerată ca făcând parte dintre fruntașii mondiali ai industriei de ceasuri. Această reușită a apărut grație doborârii multor recorduri mondiale în cadrul licitațiilor.

Vom oferi câteva date concrete: modelul Henry Graves Supercomplication (un ceas creat în anul 1933, cu de 24 de funcții, un record nemaipomenit pentru acea vreme) a fost cumpărat în 2014 cu suma de 24 de milioane de dolari. Tot Patek Philippe are recordul pentru cel mai costisitor ceas modern vândut la licitație: modelul Ref. 1518 a fost vândut pentru aproximativ 11,2 milioane de dolari, în anul 2016.

Calatrava, Ellipse, Grande Complication și Nautilius sunt alte modele renumite create de faimoasa companie.

Swatch

Swatch, o companie aproape nouă pentru nișa ceasurilor elvețiene (anul înființării este 1980) a făcut posibilă reunirea sub același acoperiș a mai multe branduri cunoscute, cu experiență de sute de ani. Printre acestea se află următoarele:

  • Blancpain – este unul dintre cele mai vechi branduri de ceasuri care funcționează și în prezent. Acesta produce doar ceasuri de lux mecanice.
  • Breguet – compania a luat naștere în anul 1775 și a realizat ceasuri de buzunar pentru Napoleon Bonaparte și Maria Antoaneta. Scrierile istorice ale companiei afirmă că primul ceas cu adevărat de mână din istorie ar fi fost creat în cadrul atelierelor firmei.
  • Longines – este o companie deschidă în anul 1832, în St. Imier. Ceea ce este uimitor este faptul că logoul companiei nu s-a modificat încă din 1889.
  • Certina – fondată în anul 1888, compania este cea care a lansat pentru prima oară un ceas cu afișaj digital, mulți ani în urmă, în 1936.

În comparație cu ceasurile produse de mărcile de lux, cele realizate sub brandul Swatch sunt apreciate ca fiind convenabile în ceea ce privește partea financiară. Menționăm că deschiderea acestei mărci a sosit că un răspuns la încercarea brandurilor japoneze, puternic împinse de la spate de reușită apariției ceasurilor quartz. Din 1980 și până în prezent, Swatch are o reputație construită în creștere, atât pentru calitate cât și pentru prețul la îndemâna multor clienți.

Cele mai contrafăcute ceasuri elvețiene

Poziția renumită și, inevitabil, valoarea mărcilor elvețiene au condus la a deveni unele dintre cele mai copiate și falsificate modele de ceasuri din lume.

Putem afirma că există o reală industrie de ceasuri falsificate pe întregul glob, iar în vârful clasamentului sunt mărcile de lux. Cele mai faimoase sunt:

Cele mai valoroase ceasuri elvețiene din lume

Istoria a sute de ani și experiența strânsă a tuturor ceasornicarilor de marcă a condus la poziționarea ceasurilor elvețiene pe primele locuri în orice top, chiar și în clasamentul celor mai scumpe ceasuri. Printre modelele ridicol de scumpe putem enumera următoarele:

Cuvântul-cheie „prestigiu” devine în mod cert sinonim cu ceasurile elvețiene. În numai nouă litere, descrie orologeria elvețiană pornind de la întreaga istorie a acesteia și finalizând cu designul și precizia. Drept urmare, dacă intenționezi să achiziționezi un ceas elvețian, hotărârea ta este chiar întemeiată.

Ghidul Cumpărătorului – Cum să-ți cumperi primul ceas elvețian

Așa cum Karl Benz a fost creatorul primului automobil în anul 1886, la fel și elvețienii s-au implicat primii în domeniul ceasornicăriei în urmă cu 5 secole, în secolul al XVI-lea. Această calitate a dăruit Elveției o notorietate de neclintit pentru proiectarea, dar și realizarea ceasurilor celor mai bune și apreciate din lume, devenind în scurt timp cei care stabileau și standardele de calitate.

Inventatorii elvețieni au ajutat în egală măsură la ceea ce astăzi se numește istoria orologeriei, ajutând prin proiectarea și evoluția ceasurilor automate și mecanice. În realitate, acești maeștri ai orologeriei au creat o parte din istoria țării care s-a integrat perfect în cultura elvețiană. Acest aspect ajută la a-i diferenția de un alt ceasornicar din oricare altă țară din lume. Este o abordare pentru a observa particularitatea – ceea ce înseamnă că este greu de găsit în prezent un alt stat cu renumele Elveției în orologerie.

Mare parte dintre ceasurile elvețiene dețin mișcări mecanice complexe care constă în mai mult de o sută de piese care sunt montate de mâinile maeștrilor pasionați și dedicați acestui domeniu. Crearea în sine a unui ceas înseamnă împreunarea de diverse bijuterii, diferite aliaje, chiar și fibră de carbon – aceste elemente dând naștere la valoarea unui ceas Swiss Made.

În mod evident, denotă faptul că, cu cât materialele sunt mai puțin obișnuite, cu atât ceasurile vor avea un preț mai mare și la cumpărare, dar și la îngrijire. Este bine de ținut minte că ceasurile elvețiene dețin o valoare aparte specifică ceasurilor de lux, neținându-se cont de înalta tehnologie cum este smartwatch.

Ce să cauți la un ceas elvețian

Ceasurile elvețiene au devenit un etalon de eleganță în special pentru femei și o etichetă a succesului și a statutului domnilor. Căutarea ceasului elvețian perfect face referire la preferințele personale și nevoile stilului de viață al cumpărătorului în raport cu tehnologia. Este important să observi ce fel de stil de viață ai înainte să investești într-un anumit ceas elvețian, pe motiv că fiecare produs în parte este gândit și realizat cu un anumit scop având caracteristici particulare.

Trebuie să iei în calcul atât tipul de mișcare, cât și materialul carcasei, dar și rezerva de putere, gradul de rezistență la apă, designul cadranului și mărimea carcasei. Toate aceste elemente sunt factori esențiali în procesul de achiziție al ceasului elvețian ideal raportându-se la ceea ce tu numești lifestyle.

Iată un exemplu bun cu care ar trebui să înceapă domnii. La un ceas precum OMEGA Globemaster, trebuie să fii atent la designul iconic – model vechi în fuziune cu tehnologia din prezent – acesta este apt să fie purtat zilnic, rămânând, totuși, cu estetica sofisticată pe care o are.

Un ceas este acel element definitoriu care poate fi luat la întâlniri și nu numai. Ceasul este printre puținele accesorii de care se poate folosi un bărbat și despre care se consideră că scoate la suprafață ce tip de care caracter are. Așadar, punctele cheie de studiat în momentul în care ești în căutarea unui ceas Swiss Made sunt următoarele criterii:

  • Măiestria

Analizează stadiul general de pricepere pentru că acesta din urmă poate spune dacă este pentru nevoile tale sau nu. La ceasurile produse în Elveţia pot diferi specificațiile standard ajungând chiar la extreme, mutându-se în zona sumelor de sute de mii de euro sau dolari.

  • Tradiția

Aici este vorba despre faptul că mare parte din mărcile de ceasuri elvețiene au un renume semnificativ încă din secolul al XVIII-lea. Atunci când cauți un ceas elvețian, este bine să cunoști ce semnificație are fiecare marcă, pentru că majoritatea lor urmează propriul design bine stabilit de istoric și începuturi. Gândește-te la ceasurile cu inspirație aviatică și compară-le cu un ceas simplu clasic – în mod clar estetica lor este diferită. Deci, de cele mai multe ori, aspectul corespunzător este pur și simplu marca de ceasuri în sine de care ai nevoie.

  • Tehnologia

Aceste ceasuri deosebite din Țara Cantoanelor au adunat multe progrese de-a lungul timpului, însă decizia de cumpărare a unui anumit ceas este la cumpărător – acesta trebuie să știe care caracteristici îi vor fi de folos cel mai mult. Iată câteva exemple care au ajutat la dezvoltarea tehnologiei și pe care le poți găsi și astăzi: cronografele, Tourbillon-urile, cronometrele mondiale și ceasurile cu indicatori speciali.

  • Inovația

Aceasta reprezintă o extensie a tehnologiei despre care am povestit mai sus. Fiecare brand în parte este o piesă determinantă în cea mai actuală tehnologie, toate implementând noutăți în ceasurile lor tradiționale ținând cont de valorile de bază. În domeniul ceasornicăriei elvețiene, inovația înseamnă mai mult decât atingerea unui ecran și conectarea la telefonul tău smart. Inovația înseamnă implementarea celor mai actuale aliaje, materiale compozite și procedee complexe de producție.

Potrivește ceasul cu stilul tău de viață

Rezistența la apă

Un ceas bine ales este un accesoriu grozav, fie că ești un tip aventurier cu o viață în ritm alert sau un expert cu stil care caută ceasul de mână perfect pentru a își completa garderoba. Oricum, un atribut cheie de luat în considerare este rezistența la apă.

Un ceas cu rezistență la apă de 30 de metri este bun dacă plouă, dar nu trebuie scufundat în apă. Poți înota purtând un ceas cu 50 de metri rezistență la apă, dar acesta nu va putea supraviețui unei scufundări. Dacă te gândești să faci snorkeling, mizează pe cel cu 100 de metri. Totuși, dacă ești un scafandru profesionist, atunci rezistența la apă de 200 de metri, 500 de metri sau 1000 de metri este pentru tine, în funcție de cât de adânc te scufunzi. În plus, va trebui să-ți verifici, poate chiar schimbi ceasul la fiecare doi ani.

Cureaua ceasului

Ia în considerare și cureaua ceasului. Ceasurile cu curele din piele arată grozav pentru birou, dar s-ar putea să nu se potrivească unui stil de viață plin de acțiune. Dacă intenționezi să porți ceasul pentru alergare sau înot, atunci este posibil să dorești să optezi pentru o curea de cauciuc sau o brățară din oțel inoxidabil mai practică, mai rezistentă la uzură.

Complicații

Ceasurile mecanice devin foarte interesante atunci când începi să adaugi elemente complexe. Multe ceasuri elvețiene de top vin cu complicații sau cu funcții, mai pe înțelesul tuturor.

Complicațiile îți pot dicta alegerea, în funcție de nivelul de funcționalitate pe care îl cauți într-un ceas. Există ceea ce ai putea numi elemente complexe „utile”: cronografele sunt perfecte pentru cronometrarea turelor, al doilea fus orar este grozav atunci când călătorești mult, ferestrele de date sunt utile pentru a ține evidența întâlnirilor. Apoi există elemente mai „romantice” – acestea fiind funcțiile venerate care celebrează arta ceasornicăriei fine. Acestea includ repetiția la minut – anunțarea acustică a orei exacte, prin care ceasul bate ora, sferturile de oră și minutele, tourbillon care contracarează efectele gravitației asupra preciziei și calendare perpetue care nu au nevoie de ajustare, chiar și într-un an bisect.

Mărimea ceasului contează

O altă caracteristică de luat în considerare atunci când ești pe cale să cumperi primul ceas sunt dimensiunile lui, adică dimensiunea și grosimea carcasei.

De regulă, ceasurile de damă sunt mai mici și pot avea un diametru de până la 20 mm, deși în ultimii ani mai multe mărci de ceasuri au lansat modele mai mari pentru iubitorii de ceasuri de sex feminin, cum ar fi Longines La Grande Classique care are o dimensiune a carcasei de 33 mm.

Ceasurile pentru bărbați sunt în mod normal în jurul valorii de 40 mm, deși în zilele noastre din ce în ce mai mulți domni caută de fapt ceasuri de mână mai mici, în intervalul 30-36 mm, în timp ce tipii robuști pot opta pentru ceasuri de până la 50 mm, cum ar fi Breitling Avenger Hurricane.

Grosimea este, de asemenea, un factor cheie, deoarece orice adâncime mai mare de 10 mm poate fi dificil de purtat sub manșeta cămășii. De ce nu, chiar poți analiza un ceas ultra-subțire, s-ar putea să fie pe placul tău!

Cum să potrivești ceasurile elvețiene la stilul tău

Multitudinea de ceasuri elvețiene din care poți alege înseamnă că pot fi purtate cu ușurință cu o gamă largă de îmbrăcăminte pentru bărbați.

Ceasurile formale mai elegante sunt destinate mai mult bărbatului sofisticat – domnul care lucrează adesea pe un post public, în timp ce ceasurile clasice sunt destinate bărbatului versatil care are nevoie de o piesă care să își asume mai multe sarcini. Pentru bărbatul activ care se găsește adesea în aer liber în îmbrăcăminte sport, un ceas elvețian mai voluminos, cu o curea de cauciuc, se va potrivi perfect aspectului, adăugând în același timp o doză sănătoasă de masculinitate.

Când vine vorba de asortarea ceasului cu ținuta, chiar nu există prea multe limitări. Majoritatea persoanelor de sex masculin preferă să dețină mai mult de un ceas, astfel încât să poată purta cel mai potrivit ceas pentru a-și completa ținuta și ocazia.

Unul pentru îndatoriri formale, unul pentru muncă, unul pentru timp liber. Este chiar foarte simplu. Dacă aceasta departajare nu este o opțiune, o soluție este să te analizezi diferitele modele de curele (oțel, curea NATO, piele, cauciuc) disponibile.

Începe să îți creezi propria colecție 

Dacă intenționezi să începi să creezi o colecție de ceasuri, una dintre cele mai grele întrebări este de unde să începi. Când cumperi primul ceas, s-ar putea să te gândești și la valoarea lui pe termen lung.

Dacă speri că aceasta va fi prima achiziție de ceasuri din multe, îți recomandăm să începi cu un ceas cu design clasic care își va păstra valoarea și va sfida deceniile. Exemple de preț la nivel de intrare pot fi următoarele: un TAG Heuer Carrera, un OMEGA Speedmaster, un Cartier Santos sau un Rolex Air King. Dacă ai ceva mai mulți bani de cheltuit, există Panerai Luminor sau Jaeger-LeCoultre Reverso.

Dacă ești suficient de norocos să ai un buget mai mare și vrei să treci direct la „acțiune”, atunci ceasurile de la „Big Three” – Patek Philippe, Vacheron Constantin și Audemars Piguet – garantat, vor fi apreciate în anii următori. Și există o mulțime de alte mărci fantastice, de la NOMOS Glashütte la Hublot la Ulysse Nardin, pentru cei care își doresc ceva la fel de râvnit, dar puțin mai neobișnuit.

Regulile valorii intrinseci

Există unele lucruri pe care banii nu le pot cumpăra și aceasta este esența ceasului elvețian care trăiește în fiecare piesă. Pentru ceasornicarii elvețieni, este un proces care a câștigat o imagine de design purist, inovație și producție la cel mai înalt nivel.

Orologeria elvețiană este o măiestrie care pare ușor plictisitoare, dar este unică în lume. Moștenirea și reputația unui brand elvețian sunt esențiale pentru continuitatea acestui aspect al culturii elvețiene; acestea împiedică preluarea tehnologică a formei de artă.

Aceasta este o formă de artă care nu poate fi vândută niciodată – o formă de artă pe care ceasornicarii elvețieni continuă să o practice și în prezent.

Cum să alegi ceasului elvețian potrivit bugetului tău 

  • Stabilește-ți bugetul înainte de să începi căutarea

Unul dintre cei mai importanți factori atunci când alegi primul ceas este stabilirea bugetului. La fel ca și mașinile, ceasurile implică o mecanică complexă, astfel încât multitudinea de modele variază adesea considerabil în ceea ce privește prețul.

Atunci când decizi să cumperi un ceas elvețian, este important să reții că există mai multe modele și caracteristici. Ceasul perfect pentru o persoană este o chestiune de preferință, iar ceasurile elvețiene pot varia atât de mult ca preț. Acestea costă de la mii la milioane de dolari sau euro, așa că este important să știi cât ești dispus să cheltui înainte de a te gândi la caracteristicile pe care le cauți. Stabilește-ți întâi bugetul și încearcă să cumperi un ceas pe care ți-l poți permite. Există multe lucruri care dictează prețul unui ceas elvețian și, odată ce ai stabilit un buget, poți prioritiza care funcții sunt cele mai importante pentru tine.

Așadar, este esențial să înțelegi exact de ce ai nevoie de la un ceas înainte de a stabili pe care să îl cumperi. Ca regulă generală, un cumpărător de ceasuri elvețieni pentru prima dată ar trebui să caute un ceas care să coste între trei și cinci mii de dolari sau euro.

Totuși, acest lucru poate varia drastic, deoarece depinde în întregime de vârstă și de situația financiară individuală.

Un exemplu perfect de ceas care se situează între cel care cumpără pentru prima dată și prețul unui cumpărător experimentat este OMEGA Globemaster, un ceas care oferă o serie de caracteristici și un design elvețian de semnătură la pragul de 7.000 USD sau euro.

  • Achiziționează un ceas Swiss Made dacă ești dispus să cheltuiești mai mult

Cu siguranță opțiunea mai scumpă la achiziționarea unui ceas Swiss Made înseamnă că mișcarea a fost fabricată, asamblată și inspectată de producătorul din Elveția. Această etichetă înseamnă, de asemenea, că cel puțin 50% din toate componentele ceasului au fost fabricate, asamblate și inspectate în Elveția. Cadranul unui ceas Swiss Made ar trebui să fie mai mică de 50 mm în diametru și 12 mm în grosime. Dacă ceasul tău depășește acești parametri, probabil că este contrafăcut.

  • Cumpără un ceas Swiss Movement dacă dorești să economisești bani

Ceasurile cu eticheta Swiss Movement sunt adesea mult mai ieftine decât cele Swiss Made, deoarece înseamnă că singurul lucru elvețian la ceas este mișcarea. Multe ceasuri sunt produse în serie cu mișcări elvețiene, iar acest lucru nu garantează că achiziționezi un ceas bun. Dacă ai un buget redus, cumpărarea unui ceas Swiss Movement este calea de urmat. Aceste ceasuri pot fi găsite la prețuri de până la 20 de dolari sau euro, dar ar putea ajunge până la mii, în funcție de marcă și de materialele care compun ceasul.

  • Alege un ceas mecanic pentru o senzație clasică

Deseori considerate opere de artă, ceasurile mecanice sunt tipul clasic de ceas elvețian și sunt adesea mai scumpe decât alte tipuri de mecanisme. Mișcările mecanice trebuie să fie verificate periodic și nu sunt nici pe departe la fel de precise precum ceasurile cu quartz, dar sunt populare datorită măiestriei lor frumoase și unice.

  • Achiziționează un ceas automat dacă vrei acuratețe și simplitate

Deși ceasurile automate seamănă cu mișcările mecanice prin frumusețea și măiestria lor, ele necesită mult mai puțin efort pentru întreținere. Un calibru automat folosește mișcarea încheieturii tale pentru a pune în mișcare arcul principal, care, la rândul său, alimentează ceasul, în loc să se bazeze pe tine pentru a-l răsuci în fiecare zi. Aceasta este o opțiune grozavă pentru cineva căruia nu îi pasă prea mult de mecanica clasică a unui ceas elvețian, dar este încă în căutarea unui ceas de ultimă generație.

  • Cumpără un ceas cu quartz dacă ai un buget redus

Mișcările de cuarț sunt stabilite și reglate de o bucată mică de cuarț și o baterie de dimensiuni reduse. Mișcările de cuarț se găsesc adesea în ceasurile de stradă de ultimă generație, deoarece sunt precise și ieftine. Mișcările cu quartz sunt o alegere excelentă dacă mecanica ceasului este mai puțin importantă pentru tine decât estetica și accesoriile unui ceas, deoarece poți economisi bani pentru a avea un ceas mai strălucitor.

Confirmarea Autenticității

  • Asigură-te că prețul este rezonabil și realist

Deoarece ceasurile elvețiene sunt atât de populare și atât de scumpe, este obișnuit să existe escroci care să vândă ceasuri contrafăcute. Analizează imediat prețul și decide dacă este rezonabil sau prea ieftin pentru a fi adevărat. Utilizează un motor de căutare precum Google pentru a compara prețul ceasului cu ceea ce se vede de obicei online. Dacă este mult mai ieftin, probabil că este o înșelătorie. Când ai îndoieli, este mai bine să renunți la o achiziție dacă crezi că există șansa să pleci acasă un ceas elvețian contrafăcut.

  • Analizează marcajele ceasului

Fiecare ceas elvețian, fie că este un ceas Swiss Made sau un ceas Swiss Movement, va avea marcaje oficiale pe cadran. Aceste marcaje vor fi sub numele mărcii ceasului și vor fi scrise cu mici dimensiuni. Dacă observi că ceasul are o altă variantă a unuia dintre acești termeni, cum ar fi „Fabricat în Elveția”, atunci nu este un ceas elvețian autentic.

  • Verifică dacă vânzătorul de ceasuri deține certificatul pentru ceas

În timp ce cumperi un ceas elvețian, cere comerciantului sau unui angajat al magazinului să îți arate certificatul de conformitate al ceasului pe care intenționezi să îl cumperi. Doar ceasurile elvețiene autentice vor avea aceste certificări și, dacă magazinul nu poate să ți le arate, cel mai bine este să nu cumperi ceasul. În cazul în care cumperi ceasul online, solicită să primești fotografii ale certificării prin e-mail înainte de a cumpăra ceasul.

  • Găsește ceasul într-un catalog online și compară-l cu ceasul pe care vrei să îl iei

Dacă îți dorești mult un anumit ceas, vizitează site-ul web al mărcii și căută fotografii ale ceasului. Multe mărci vor avea fotografii clare și apropiate ale ceasurilor lor. Compară aceste fotografii cu ceasul pe care te gândești să-l cumperi și caută inexactități sau defecte. Dacă găsești diferențe flagrante, ar putea însemna că este un fake:

  • Privește cu atenție detaliile cadranului, materialele utilizate și lucruri precum cusăturile de pe curea.
  • Dacă găsești ceva diferențe care ies în evidență între cele două, sunt șanse ca ceasul pe care îl cumperi să fie contrafăcut, deoarece producătorii de ceasuri elvețieni sunt foarte consecvenți.
  • Informează-te despre garanția ceasului

Ceasurile elvețiene au o garanție strictă de doi până la trei ani, indiferent de ceasul pe care îl cumperi. Dacă un comerciant sau un angajat al magazinului îți oferă o garanție de zece ani, sunt șanse ca ceasul să nu fie un ceas elvețian autentic, ci unul contrafăcut.

Cumpărarea ceasului elvețian în câțiva pași simpli

  • Cumpără-ți ceasul direct de la ceasornicar

Magazine precum Swatch, care este un autentic ceasornicar elvețian, au multe vitrine pe care le poți analiza, ceea ce îți va permite să alegi personal un ceas cu ajutorul angajaților unei companii serioase. Dacă ai în vedere o marcă de ceasuri elvețiene, caută site-ul lor online pentru a vedea dacă au un magazin în apropierea ta. Achiziționarea ceasului tău direct de la compania elvețiană de ceasuri îți garantează că ceasul pe care îl vei deține este original și că vorbești cu un profesionist.

  • Vizitează un magazin universal

Multe magazine universale au o colecție largă de ceasuri elvețiene și poți cere unui reprezentant al serviciului pentru clienți să îți arate ce modele sunt elvețiene. Multe magazine universale vor avea ceasuri cu cuarț și vor avea ceasuri la prețul mic al pieței de ceasuri elvețiene. Deși cumpărarea unui ceas de la un magazin universal îți limitează șansele de personalizare, cu opțiuni mai slabe decât online, efectiv vei putea simți ceasul și vei decide dacă se potrivește pentru tine.

  • Cumpără un ceas mecanic sau automat de lux de la un magazin de bijuterii

Bijutierii vor putea recomanda cele mai bune și mai precise ceasuri elvețiene. De asemenea, ei pot sugera ceasuri de epocă care au fost reparate și sunt obiecte de colecție, dacă bugetul tău permite acest lucru. Acești bijutieri au și magazine online în care poți să analizezi ceasuri înainte de a te decide să intri într-un magazin fizic sau, dacă nu există magazine în apropierea ta.

  • Achiziționează ceasul online printr-un brand clasic

Multe companii au magazine online de la care poți achiziționa ceasuri elvețiene fără să pleci de acasă. Aceasta este o opțiune grozavă dacă o companie are în stoc un ceas care te interesează, dar nu există o vitrină în apropierea ta. Singurul dezavantaj al achiziționării online a unui ceas elvețian este că nu vei putea încerca ceasul personal. Asigură-te că întrebi dacă compania are o politică de returnare și trimite ceasul înapoi dacă nu se potrivește cu așteptările tale.

  • Cumpără online ceasul elvețian de la un dealer privat sau de la o licitație

Site-uri precum eBay licitează în mod continuu ceasuri elvețiene de la dealeri privați, prețul fiind stabilit de public. Mulți oameni consideră că mișcările mecanice clasice sunt opere de artă, iar o licitație online este un loc minunat pentru a găsi o piesă de ceas clasică second-hand de la un vânzător independent. Atunci când cumperi de la un vânzător independent, este foarte important să clarifici autenticitatea ceasului, deoarece acești vânzători privați ar putea să vândă produse contrafăcute.

Cum să întreții un ceas elvețian 

Dacă vrei ca un ceas să reziste o viață sau mai mult, trebuie îngrijit. Recomandarea noastră este ca noul tău ceas mecanic să fie întreținut la fiecare trei până la cinci ani, deoarece lubrifianții dintre părțile mici în mișcare ale mișcării se uzează în timp.

Deci, datorită mișcării cu precizie a ceasurilor elvețiene, este absolut imperativ ca acestea să primească întreținere regulată pentru a menține performanța, fiabilitatea, aspectul și valoarea.

Sfatul numărul 1: Ceasurile elvețiene ar trebui să vină pentru un service complet la un comerciant local calificat la fiecare 4 până la 5 ani.

Sfatul numărul 2: Între perioadele de service, purtătorii trebuie să respecte regulile generale, cum ar fi evitarea șocurilor inutile și a substanțelor chimice. Curățarea ceasului după înotul în mare și evitarea fluctuațiilor de temperatură (de exemplu saunele) este, de asemenea, ceva de care purtătorii ar trebui să țină cont.

Sfatul numărul 3: Pentru o încredere ridicată, reprezentanții locali de vânzări vor petrece adesea o bună perioadă de timp explicând regulile generale de îngrijire aplicabile unui ceas în timpul achiziției. Așa că pune întrebări și contactează-i dacă nu ești sigur cu privire la sfaturile de îngrijire.

Concluzie

Cel mai bun sfat pe care ți-l putem da la cumpărarea primului ceas este să cumperi cu inima. Dacă îl porți cu zâmbetul pe buze, vei ști că ai ales bine.

Pe aceeași temă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.