Un prim ceas elvețian este o piatră de hotar pentru mulți. Poate fi o chestiune costisitoare, dar nu ar trebui să îți amanetezi casa pentru el. Cu un accent deosebit pe crearea unei game vaste de modele și mai ales de prețuri, Tissot este un jucător important în piața ceasurilor elvețiene pe segmentul produselor accesibile, de care orice pasionat, începător sau veteran, ar trebui să aibă habar. Calitatea, tradiția și gama extrem de variată sunt motive mai mult decât suficient ca nimeni să nu treacă cu vederea ceasurile Tissot.
Ceasurile automate care încep de sub 700 de dolari și versiunile cu cuarț ale acelorași modele cu prețuri și mai accesibile fac ca Tissot să fie o alegere de valoare excelentă. Gama largă de modele și caracteristici înseamnă că aproape oricine poate găsi un ceas în catalogul Tissot care să îi satisfacă nevoile – fără a cheltui o sumă exorbitantă de bani.
Fondată în 1853 de către tatăl și fiul, Charles-Felicien și Charles Emile-Tissot în Le Locle, marca omonimă a fost un pionier în multe feluri de-a lungul istoriei producției de ceasuri. Charles-Emile, temându-se că abilitățile artizanilor din Le Locle s-ar pierde în timp, a subliniat importanța școlilor de ceasornicărie pentru guvernul elvețian.
A fost atât de influent, încât a fost numit Inspector Național. Ca urmare, chiar și parțială, a călătoriilor sale în această calitate, marca Tissot a devenit recunoscută peste tot în lume în orașe precum Paris, Chicago și Antwerp pentru ceasurile de buzunar extrem de precise, dar și pentru ceasurile de mână inovatoare pe care le-au purtat nenumărate celebrități.

La începutul anilor 1900, marca deținută de familie a lucrat pentru ca să grupeze toate elementele producției de ceasuri într-o singură fabrică. Această producție internă a permis inovații suplimentare din partea brandului. Pe măsură ce electricitatea devenea tot mai obișnuită, magnetismul devenea o problemă mai mare pentru ceasornicari, deoarece această forță invizibilă reduce precizia ceasurilor mecanice. Ca să răspundă acestei probleme moderne, Tissot a creat primul ceas antimagnetic, ceva ce a devenit din ce în ce mai important în secolul 21.
Pe lângă dezvoltările tehnice, Tissot și-a continuat să evolueze și în ceea ce privește comunicarea prin design. De la culorile vii și formele unice ale carcaselor în anii 1970, la ceasurile realizate din varii tipuri de rocă în anii 1980, până la primul ceas tactil în anii 1990, tehnologia și designul se află în prim-planul acestui brand. Astăzi, Tissot este o filială a Swatch Group.
Anii 2010 și 2020 nu au fost diferiți pentru Tissot în ceea ce privește calitatea și designul. Lansarea mecanismului Powermatic 80 al companiei surori ETA din cadrul Swatch Group, care are 80 de ore rezervă de energie, a adus ajustat costul de intrare pentru ceasurile elvețiene automatice cu caracteristici premium la posibilitățile unui public nou. Modelele PRX lansate recent au fost, de asemenea, un succes instantaneu. Variația mare din catalog ar trebui să însemne că există ceva pentru aproape oricine.
Ghidul de cumpărături pentru ceasurile Tissot
Tissot PRX
Linia PRX a fost vedeta segmentului de pornire de la reintroducerea sa recentă. Acest ceas a adoptat tendința ceasurilor sport cu brățară integrată, dar la un preț accesibil pentru mase și combinând un aer retro din anii ’80. Colecția cuprinde versiuni cu cuarț mai mici, automate, cadrane în diferite culori, opțiuni de curea și modele de carcasă. Gama este completată de un cronograf automat de 42 mm. Această familie este un adevărat tur de forță când vine vorba de design în raport cu prețul.

Tissot PRX Powermatic 80
Imediat după lansarea inițială a modelului PRX a venit modelul Powermatic 80. Bazăndu-se pe mișcarea Powermatic 80 de la ETA, acest model oferă tot ce ne place despre design într-o carcasă de 40mm, dar include o mișcare automată. Poți alege dintr-o gamă variată de opțiuni, de la diferite model de cadran până la bezeluri netede sau canelate.
Diametru: 35 mm – 42 mm
Mecanism: Cuarț elvețian, Powermatic 80 automat, cronograf Valjoux A05 H31
Configurații: Ora și data, cronograf
Rezistența la apă: 100m
Preț: între 375 și 1.750 de dolari
Tissot Seastar
Seastar, așa cum sugerează și numele, este colecția de ceasuri de scufundări Tissot. Aceste ceasuri solide au toate caracteristicile tehnice la care te-ai aștepta de la un ceas de scufundări elvețian: cel puțin 300m rezistență la apă, un bezel rotativ unidirecțional și o cantitate generoasă de Super-LumiNova. Bezelul rotativ e util ca soluție de rezervă pentru gestionarea timpului când faci scufundări sau ca să vezi cât timp a stat friptura pe grătar. La fel ca alte colecții, aceste ceasuri sunt disponibile în diverse culori, mărimi și opțiuni de curele.

Tissot Seastar 1000 Powermatic 80
Seastar 1000 este punctul de intrare în colecția Seastar. Acest model vine în două mărimi, cuarțul de 36mm și automaticul de 43mm, ambele cu o rezistență la apă de 1000 de picioare (300m), așa cum indică și numele. În plus față de mărime și mecanism, versiunea de 43mm are îmbunătățiri precum inserția din ceramică a bezelului. Vezi Seastar 2000 pentru specificații și mai serioase și valoare pe măsură.
Diametru: 36mm-46mm
Mecanism: Cuarț elvețian, Powermatic 80, cronograf cu cuarț
Configurații: Ora și data, cronograf
Rezistența la apă:: 300m-600m
Preț: 375 $-1.025 $.
Tissot Gentleman
Tissot Gentleman este aproape un ceas perfect pentru uzul zilnic. Lansată în 2019, această colecție a crescut și acum include trei tipuri diferite de metale, o gamă largă de culori pentru cadran și mai multe opțiuni de brățări sau curele. Gentleman poate fi achiziționat fie în varianta comodă și practică a mecanismului elvețian cu cuarț, fie cu mecanismul automat Powermatic 80, mai orientat spre pasionații de ceasruri. Indiferent de alegerea mecanismului, seria Gentleman are o carcasă de 40 mm și o rezistență solidă la apă de 100 m.

Tissot Gentleman Powermatic 80 Silicium
Tissot Gentleman Powermatic 80 Siliciu are un nume destul de lung, dar și un ceas deosebit. După cum sugerează și numele, modelul automat din gama Gentleman are mecanismul Powermatic 80 și este echipat cu un arc din siliciu. Cu un finisj excelent și un design curat, clasic, acest ceas arată într-un fel pe care prețul de pe etichetă nu l-ar permite în mod normal.
Diametru: 40 mm
Mecanism: Cuarț elvețian, Powermatic 80 Silicium
Configurații: Ora și data
Rezistența la apă: 100m, 330ft
Preț: 350 $ – 1.495 $.
Tissot Classic
Familia Tissot Classic cuprinde modele cu design atemporal pentru ocazii mai elegante – și deși sunt colecții separate, să fim sinceri, Classic, Carson, Le Locle și Tradition ocupă într-un fel același rol. Așadar, le vom uni și evidenția un model din fiecare pentru ca să ilustrăm ce se oferă în general.
Vei găsi aici atât mecanisme elvețiene cu cuarț, cât și mecanisme automate, precum și o varietate de dimensiuni, cadrane și opțiuni de curele. Respectând tradițiile ceasurilor de înmânare, majoritatea ceasurilor din această colecție nu au cadrane luminate sau rezistența la apă asociată cu ceasurile sport. Ceasurile Tissot Classic oferă un mod accesibil ca să obții un ceas de elegant clasic.

Tissot Classic Dream Swissmatic
Classic Dream este ceasul elegant entry-level al Tissot. Cu un preț sub 300 de dolari pentru modelul cu cuarț, este și unul dintre cele mai accesibile modele de intrare pentru un versiunea cu mecanism automat elvețian. Mecanismul Swissmatic, dezvoltat împreună cu compania mamă Swatch Group, oferă o valoare excelentă la doar 525 de dolari, cu trei zile rezervă de energie și un arc Nivachron cu rezistență magnetică.
Diametru: 42 mm
Mecanism: Swissmatic
Configurații: Ceas și dată
Rezistența la apă:: 50m
Preț: 495$-525$.

Tissot Carson Premium Gent Moonphase
Subțire și sofisticat, Tissot Carson este un ceas elegant de nivel introductiv, care poate fi achiziționat cu un mecanism cu cuarț sau Powermatic 80 automat. Oferit atât cu o curea elegantă de piele, cât și cu o brățară din cinci segmente, acest ceas elegant are opțiuni de cadrane elegante pentru ocazii mai formale. Ca să adauge un pic de strălucire ceasului sobru, versiunile cu cuarț ale lui Carson oferă și o fază a lunii (așa cum se vede mai sus) sau o complicație cronograf.
Diametru: 40 mm
Mecanism: Cuarț elvețian, Powermatic 80
Configurații: Ora și data, faza lunii, cronograf
Rezistența la apă:: 50m
Preț: 325 $ – 750 $.

Tissot Le Locle Powermatic 80
Tissot Le Locle, numit după orașul în care se află sediul companiei, ar trebui să se afle pe lista oricui caută un ceas elvețian automat, elegant, dar și la un preț accesibil. Toate modelele folosesc mecanismul automat Powermatic 80 și prezintă un atrăgător model cu nubuc pe cadranul interior, contrastat de un inel neted pentru marcajele orare. Carcasa are dimensiuni potrivite pentru toate încheieturile, având puțin sub 40 mm. Oferit atât cu curea, cât și cu o brățară din șapte segmente, acest ceas elegant se va potrivi cu ușurință sub manșetă, având o grosime de doar 9,3 mm.
Diametru: 39,3 mm
Mecanism: Powermatic 80
Configurări: Ceasul de mână: Ceasul de mână: 80: Ora și data, cronograf, calendar perpetuu
Rezistența la apă: Rezistența la apă: 30m
Preț: 575 $ – 850 $.

Tissot Tradition Powermatic 80 Open Heart
Cu carcase de dimensiuni predominant mai mari, de 42mm, mecanisme cu cuarț și un model „open heart”, colecția Tissot Tradition este una pe care o considerăm destinată mai mult consumatorului obișnuit decât pasionatului. Modelele cu cuarț vin în trei stiluri: timp și dată, cronograf sau calendar perpetuu. Singurul model automat disponibil în gama Tradition are mecanismul Powermatic 80, așa cum am văzut în alte colecții, dar aici cu un „open-heart”, oferind o privire asupra roții balansierului direct de pe cadran.
Diametru: 40mm-42mm
Mecanism: Ceas: Cuarț elvețian, Powermatic 80
Configurații: Ora și data, cronograf, calendar perpetuu
Rezistență la apă: Rezistență la apă: 30m
Preț: între 300 și 750 de dolari
Tissot PRS 516
Inspirat de designurile populare în anii ’60, Tissot PRS 516 se inspiră în primul rând din moștenirea sporturilor cu motor al mărcii Tissot. Legăturile mărcii Tissot cu aceste sporturi datează din 1958, când pilotul elvețian Harry Zweifel a trimis Tissot o fotografie semnată și afirma că Tissot-ul său este cu el în fiecare cursă.
Importanța cronometrării în sporturile cu motor a inspirat Tissot să lanseze linia originală PR 516 în 1965, cu un design al brățării inspirat de găurile văzute în volanele mașinilor de curse. PR 516-ul original a fost denumit „Particularly Resistant”, deoarece mecanismul suspendat îl făcea mai protejat împotriva șocurilor laterale și axiale. De-a lungul anilor, Tissot a sponsorizat echipe de curse în diverse discipline, de la Alpine, Porsche, Ensign, Lotus și Sauber.

Tissot PRS 516 Powermatic 80
Gama actuală PRS include trei modele: PRS 516 Powermatic 80, PRS 516 Chronograph și PRS 516 Automatic Chronograph. Cu o complicație de zi și dată, PRS 516 Powermatic 80 are un bezel fix de oțel, calibrat pentru intervale de cinci minute. Acest ceas vine fie cu o brățară de oțel cu trei verigi, fie cu o curea de piele în stil de curse și are capac transparent pe spate, care permite purtătorului să vadă rotorul inspirat din curse al mecanismului.
Diametru: 42 mm
Mecanism: Ceas: Powermatic 80 automată
Configurații: Ora și ziua/data
Rezistența la apă: 100m
Preț: 695 dolari

Tissot PRS 516 Chronograph
Cronograful PRS 516 Chronograph din cuarț oferă avantajul unei funcții de cronograf cu precizia sporită a unui urmăritor de 1/10 de secundă în totalizatorul din dreapta sus. Cu o mișcare cu cuarț, această piesă se situează sub 500 de dolari și oferă o gamă largă de combinații de brățări/curele și culori. Cu un spate închis și o carcasă de 45 mm, PRS 516 Chronograph oferă o rezistență la apă de 100 m, perfectă pentru orice sărbătoare de după cursă. Cei care trebuie să aibă un cronograf automat au și ei opțiuni, costând aproape 2.000 de dolari.
Diametru: 42mm
Mecanism: Cuarț: Quartz
Ora, cronograf
Rezistența la apă: 100m
Preț: 650 de dolari
Tissot Heritage
Tissot are o bogată colecție de modele din perioadele anterioare. Colecția Heritage cuprinde versiuni moderne ale ceasurilor de altădată. Oferind o compilație de tip „greatest hits”, Tissot continuă să aducă omagiu ceasurilor care au contribuit la consolidarea brandului în mintea consumatorilor.

Tissot Heritage Visodate Powermatic 80
Primul Tissot Visodate a fost lansat în 1953, chiar în anul în care Tissot sărbătorea centenarul. Ceasul original avea o schimbare a datei exact la miezul nopții, o premieră pentru un ceas de mână în 1953. Ceea ce diferențiază această serie este logo-ul vintage de la ora 12. Acest logo a fost utilizat în trecut de Tissot pe mai multe modele de patrimoniu sau reeditări ale ceasurilor clasice din colecția anterioară.
Diametru: 42 mm
Mecanism: Powermatic 80
Configurații: Ceasul: Ceasul de mână: 80: Ora și ziua/data
Rezistența la apă: 30m
Preț: 650$-675$.

Tissot Heritage 1973
Un alt model notabil din colecția Heritage, care se inspiră din tema motorsportului, privește înainte spre decada următoare debutului amintitului PR 516. Cronograful Tissot Heritage 1973 provine direct din anii ’70, având o carcasă în formă de tonneau, cadran panda și curea Rallye. Puțin mai mic decât colegii săi de gamă, Heritage 1973 are o carcasă de 43 mm care măsoară 14,3 mm grosime. Oferind un cronograf tri-compax, 1973 permite purtătorului să contorizeze secundele de alergare până la 30 de minute, cu un maxim de 12 ore, perfect pentru o cursă de anduranță.
Diametru: 43 mm
Mecanism: Cronograf automat Valjoux A05.H31
Configurații: Ceasul de mână cu ceasuri de mână: Ora, dată, cronograf automat
Rezistența la apă: 100m, 300ft
Preț: 2.100 dolari
Tissot T-Touch
Tissot a dezvăluit colecția T-Touch acum mai bine de 20 de ani. Înainte de era dispozitivelor conectate, a ecranelor tactile, a smartphone-urilor în buzunarele noastre și a tehnologiei purtabile, modelul original T-Touch oferea un ecran tactil integrat în cristalul său în 1999. De-a lungul anilor, Tissot a adăugat conectivitate, Bluetooth, un bezel ceramic și multe altele acestui ceas de înaltă tehnologie pentru încheietura mâinii.
Deși aceste ceasuri s-au dezvoltat atât în dimensiune, cât și în funcționalitate în ultimii 25 de ani, ele rămân un echipament serios pentru aventurieri și luptătorii de weekend deopotrivă. Cu multiple funcții utile și o sursă de energie solară, nu e de mirare că aceste ceasuri ajung pe încheieturile aventurierilor și ale prezentatorilor TV (Richard Hammond de la Grand Tour poate fi văzut purtând modelul său mai vechi în multe dintre episoadele lor în diferite destinații).

Tissot T-Touch Connect Solar
Titanul ușor ajută ca actualul T-Touch Connect Solar să aibă o greutate relativ mică, având în vedere că amprenta sa generală pe încheietura mâinii este de 47,5 mm. Versiunea Tissot a unui ceas conectat, această minunăție poate urmări totul, de la pașii parcurși, direcția în care te îndrepți, temperatura aerului și tendințele meteo, altitudinea și să afișeze apelurile sosite, alerte și multe altele. Alimentat de lumina naturală, acest ceas este perfect pentru o aventură în aer liber care ar putea dura mai multe zile la rând. Funcțiile sunt controlate de un cristal capacitiv tactil, precum și de butoane tradiționale în stil cronograf la ora 2 și 4.
Diametru: 47,5 mm
Mecanism: Cuarț solar conectat elvețian cu 25 de funcții separate
Configurații: Ceas multifuncțional conectat
Rezistența la apă: 100m, 300ft
Preț: 1.050 – 1.150 dolari

Tissot Chrono XL
Caracterizat prin cifre arabe mari și ace încărcate cu superluminova, Tissot Chrono XL urmărește să ofere o lizibilitate excelentă, ziua sau noaptea.
Așa cum indică și numele, Chrono XL are o carcasă mare, cu un cadran mare, care nu face decât să-i sporească prezența vizuală. Mecanismul cu cronograf cuarț oferă o cronometrare precisă cu un subcadran de 1/10 secundă și un totalizator de 30 de minute. Secundarul și data completează informațiile afișate pe cadran. Disponibil în mai multe modele și culori de cadran, Chrono XL poate fi stilizat cu un aspect modern sau vintage.
Diametru: 45 mm
Mecanism: Ceas: Cronograf cu cuarț elvețian
Configurații: Ceasul: Ceasul de mână, ceasul de mână, ceasul de mână, ceasul de mână, ceasul de mână și ceasul de mână: Cronograf cu cuarț
Rezistența la apă: 100m
Preț: 375 $ – 495 $.
Tissot Supersport
Colecția Supersport se află la granița între două stiluri de design. Supersport Chrono se prezintă ca un ceas cu viziune spre viitor, oferind o serie de referințe care să se potrivească cu stilul personal al purtătorului. Pe de altă parte, Supersport Gent se inspiră din stilurile vintage care au redevenit populare în timpurile moderne. Ambele ceasuri sunt opțiuni elegante care vin în pachete accesibile.

Tissot Supersport Gent
Supersport Gent împrumută elemente din designul ceasurilor de scafandru ale anilor ’60. Bezelul are un insert din aluminiu în aceeași culoare, perfect ca să urmărești timpul scurs. Mecanismul elvețian cu cuarț și carcasa de 44 mm actualizează această estetică clasică pentru gusturile moderne. Grosimea de 10 mm asigură și confortul la purtare al Supersport Gent, indiferent de ocazie.
Diametru: 44 mm
Mecanism: Cuarț elvețian
Ora și data
Rezistența la apă: 100m
Preț: $325-$375

Tissot Supersport Chrono
Deși modelul Gent anterior se inspiră din trecut, Supersport Chrono are un aspect mai contemporan. Unghiuri îndrăznețe și linii ascuțite diferențiază acest cronograf de alte modele din catalogul Tissot. Carcasa de 45,5 mm include același mecanism elvețian cu cuarț pentru cronograf, ceea ce menține grosimea totală sub 12 mm. Supersport Chrono are subcadrane adâncite, indicii orari integrați în rehaut, o brățară unghiulară și un bezel din aluminiu. Opțiunile de culori deloc timide ajută acest cronograf să iasă și mai mult în evidență.
Diametru: 45,5 mm
Mecanism: Ceas: Cronograf cu cuarț elvețian
Configurații: Ceasul: Ceasul cu ceasuri de mână, ceasuri de mână, ceasuri de mână, ceasuri de mână și ceasuri de mână: Ora și data, cronograf
Rezistența la apă: 100m, 300 ft
Preț: 400 $-475 $.